Wednesday, April 24, 2013

Cinta Kita Ibarat...Naik Rollercoaster!



1.   Cinta Kita Ibarat...Naik Rollercoaster!  *byS7eo

“Waaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!” Air mata dah merembes laju macam kena buli masa Darjah 1 dahulu. “Gilaaaaaaaaaa wey!!!!!!!!!”
Angin menampar-nampar wajah putih mulus. Kaca mata bingkai hitam yang tadinya kemas terletak di batang hidung dah beberapa kali nak terbang cecah awan tetapi jari telunjuk memang tak penat jadi penyelamat abadi. Mulut yang ternganga memang dah makan angin secara percuma. Kalau angin itu dikira macam kira isipadu air, mahu dah cecah berapa ratus ribu liter dah. Perut dah boleh meletup!
Terhoyong-hayang kemudian dia melangkah menuruni anak tangga dari benda alah macam kereta api tetapi canggih dengan berpusing terbalik, laju tapi tak berbumbung. Memang gila.
Pening yang amat! Kyra melabuhkan punggung di bangku tidak jauh dari rollercoaster yang kembali menggila. Jeritan penumpang keretapi-terbalik-berpusing itu menyengat telinga.
“Okey ke? Tadi nak sangat?”
Kyra jeling tajam ke arah si empunya suara. “Okeylah!” Air mineral yang diunjuk segera dirampas. “Mana janji?”
“Janji apa?” Pemuda berbaju T Gun ‘n’ Roses itu jungkit kening.
“Kalau ikut naik benda gila tu dapat RM200..”
“Bila masa?”
Kyra mengetap bibir geram. “Ingat orang senang ke nak naik benda macam tu? Ni dah kali ke berapa dah...”
“Tadi cakap tak takut cabaran.”
“Tapi tadi cakap ada ganjaran.”
Jemari si gadis nerdy diraih. “Nah..upah.” Not RM200 dimasukkan ke dalam tangan Kyra.
It’s not upah, okey.. It’s my prize!” Empat keping not RM50 dimasukkan ke dalam poket seluar denim. Selamatlah untuk makan minum untuk sebulan kut..tak payah mintak duit Mak and Abah..
“Samalah…”
“Mana boleh sama. Orang bukan kerja untuk awak!”
“Habis kalau kena suruh buat benda lepas tu dapat duit, bukan sama macam kerja dapat upah ke? Dahlah. Esok jumpa tempat sama. Pergi balik. Orang nak jalan lagi.”
Adrenalin naik sampai ke muka. Rasa sangat bertenaga. Rasa segar. Rasa gembira. Yang pasti kepuasan itu ada. Lutfie tersenyum sendirian meninggalkan Kyra yang masih duduk di bangku di taman tema.
Cinta  kita ibarat…
“Kau nak ke mana, Kyra?  Nak temankan dia lagi ke?” Mina sudahpun melangkah mengiringi. Gadis Pan-Asia itu nampak menarik walaupun  hanya berbaju T putih dan berseluar denim kelabu.
“Aku nak balik. Nak rehat. Malam karang aku pergi temankan dia pulak.. Aku kan dah macam LO dia.. Aku kena bertugas laa...” Fail dipekup kemas ke dada. Sling bag yang mahu jatuh dari bahu segera dibetulkan.  Beg berat sangat ke aku yang dah low battery tak mampu nak bawak beg?
“LO teman main kat theme park ke?”
Erk! Mina tahu ke aku selalu ke situ? Kyra menelan air liur. “Dia anak kawan parent akulah. Kalau tak kerana parent aku, aku tak lalu nak layan. Lagipun, dia selalu bagi aku...” Kyra mencari perkataan yang sesuai menggantikan ‘upah’. “...Dia selalu belanja aku. Aku tak keluar satu sen pun!”
“Dia buat kau macam kau tu dia punya... Kau kenal dengan dia sejak kecik ke?”
Kyra angguk. “Tapi masa kecik dengan masa sekarang mana sama... Aku dah tak biasa dengan dia. Bila dia balik Ireland nanti kerja aku selesailaa..”
“Budak mata kelabu tu buat apa kat sini? Cuti?”
“Katanya cuti. Tiba-tiba muncul depan rumah aku pulak tu. Alone. Siapa yang tak terkejut. Berapa belas tahun dah tak jumpa tiba-tiba muncul macam tu. Dahlah rumah aku bukannya besar sangat pun nak bagi orang tumpang-tumpang ni. Nasib baik kakak aku kerja kat Sabah nu ha.. Kalau tak, terpaksala dia menginap kat ruang tamu rumah aku tu.”
“Tapi kakak kau kan tak bagi orang masuk bilik dia sesuka hati?”
“Sebab tulah aku yang terpaksa pindah ke bilik kakak aku tu. Dia pulak stay bilik aku. Lantak diala tengok pink!” Kyra sengih.
“Hahaa.. Apasal dia tak nak jalan-jalan by himself ye? Umur 26.. Takkan tak tahu nak jaga diri lagi kut?”
“Kau tak kenal lagi dia tu siapa, Mina....” Kyra sudahpun membuka pintu kereta. “Dia tu macam budak-budak tau.. Aku yang baru 23 tahun ni macam lebih pandai fikir dari dia...”
“Iye?” Mina tersenyum penuh makna. “Kalau dia macam budak, kaulah yang dewasakan dia. Yang kau ikut macam budak tu kenapa?”
Entah. Sebab rasa seronok? Kyra membetulkan letak kaca mata di batang hidung. “Aku pergi dulu. Betul kau tak nak aku hantar ni? Shakir dah sampai mana sekarang?”
“Dah nak sampai dah. Kejap lagi sampailah tu..” Mina tersengih. Kalau cakap pasal Shakir memang riak wajah itu akan berubah jadi gembira dan bahagia. Teman lelakinya itu memang tip top gentleman. Siapa yang tak sayangkan Mina dan bersungguh-sungguh untuk jadikan gadis itu rasa istimewa. Gadis itu dahlah cantik, wajah eksotik tetapi kemelayuan itu masih tetap ada.
“Kalau macam tu, aku pergi dulu.. Bye!
Sampai di rumah, pemuda itu tiada. Macam biasa. Kyra segera mandi dan membersihkan diri. Solat Asar segera didirikan. Selesai melipat sejadah dan telekung, rambut yang masih basah tadi kini dilap lagi dengan tuala yang tadinya dicampak ke atas katil. Segarnya rasa....
“Kyra..” Pintu bilik dikuak. Terpacul wajah Puan Suhana. “Lutfie cakap dia tunggu kat tempat biasa lepas Maghrib.” Puan Suhana sudah melabuhkan punggung ke katil di sisi Kyra.
“Penat betullah layan budak tu...” Kyra mengeluh kecil. Tangannya masih tidak berhenti mengelap rambut, laju, bukan setakat dapat kering, macam boleh terbakar rambut dek geseran dengan tuala Kyra.
“Kalau ye pun marah, janganlah sampai lap rambut macam tu sekali...” Puan Suhana mengambil tuala dari tangan Kyra. Dia mengambil alih tugas Kyra, rambut Kyra diusap lembut, dilap dengan penuh kasih sayang. Anak bongsunya itu amat manja sebenarnya. Dia kenal sangat dengan Kyra, memang dia akan cakap macam-macam ikut suka dia, tetapi Kyra tidak pernah melawan kata. Anaknya itu selalu berusaha untuk tidak menyusahkan dia dan suami tercinta, Encik Madzlan.
“Bila dia tu nak balik, Mak? Lama lagi ke dia cuti kat sini? Uncle Hisyam dengan Aunty Anna tak rindu dia suruh balik Ireland ke?”
Puan Suhana tergelak kecil. “Bukan selalu. Mak pun rindukan budak Lutfie tu.. Lama tak jumpa. Tadi sebelum Lutfie keluar, Uncle Hisyam dan Aunty Anna ada call. Mereka pun nak balik sini...”
“Untuk selamanya ke, Mak?”
“Entah. Tapi Lutfie balik ni pun untuk survei rumah kat sini...”
“Kenapa dia tak duduk hotel je..” Gadis yang ringkas berbaju T kelabu kosong dan berseluar track suit itu mencemik.
“Kyra ni.... Dia kan tetamu kita. Bagus apa kalau tetamu datang rumah. Kata orang, kalau tetamu datang bawak rezeki tau... Lagipun, apa salahnya dia tumpang duduk sini. Bukan untuk selamanya pun..”
“Kyra penat jadi LO dia.”
“Hm... Kalau macam tu, nantilah Mak cakap kat Lutfie.”
“Betul Mak nak cakap dengan dia?” Lengan wanita dengan sanggul satu itu digoncang. Puan Suhana angguk. “Terima kasih, Mak!”

Cinta  kita ibarat…
Tin kosong dipijak sebelum disepak. Tup! Masuk longkang. Lutfie memeluk tubuh. Jam di tangan kiri direnung sejenak. Sudah pukul 8.00, batang tubuh gadis dengan kaca mata kanta tebal bingkai hitam itu masih tidak kelihatan. Gerbang taman tema tidak pernah lengang. Pengunjung tidak berhenti keluar masuk sejak ianya dibuka tadi.
“Lambat.” Lutfie menekan batang hidung mancung gadis yang tercungap-cungap berdiri di hadapannya. “Pergi mana? Orang cakap lepas Maghrib kan..”
“Orang lepas jumpa Mina. Hantar buku.”
“Betul? Ke jumpa boyfriend?”
“Mana ada!”
“Bawak sini telefon.”
“Apasal pulak?”
“Bagi je la...” Telefon bimbit dari poket seluar Kyra diambil lalu dimasukkan ke dalam poket seluar pendek camouflage nya. “Kunci kereta?”
“Apa ni? Rompak orang ke?!” Kyra memeluk sling bag ke dada.
“Orang simpan la. Malam ni orang macam ramai.. Orang takut pick pocket aim orang macam awak tu..” Beg berjaya dirampas dan kunci kereta segera dimasukkan ke dalam poket seluar yang satu lagi. Hoyeah!
“Awak takut orang lari macam hari tu kan?” Kyra mencebik sebaik mendapat begnya semula.
Lutfie diam. Wajah Kyra yang masam mencuka di hadapan direnung lama.
“Tengok apa? Nak kena makan??!” Kyra menjegilkan mata, walaupun tak nampak sangat garang dek kanta kaca mata yang tebal. Haa...gerenti kau takut lepas ni. Sebab selalu aku macam lemah, tak pandai nak marah kan... Haa..tau bisu dengar aku marah! Rasakan.....!
Lutfie kemudian tergelak. “Kenapa lah nak buat jugak muka comel macam tu... Jom masuk!”
Darah rasa tersirap sampai ke muka. Kyra bengang. Comel? Aku takda muka marah ke tadi? Dah cukup garang apa biji mata aku sampai nak keluar tadi tu? Dia boleh kata aku buat muka comel????!
“Malam ni tak nak main benda pening-peninglah.” Kyra akhirnya bersuara sebaik mereka berhenti di tapak Outer Space.
“Apasal pulak?”
“Pening hari tu belum hilang la..”
“Malam tadi kan dah bagi awak rehat.”
“Mana cukup. Tengah-tengah malam awak ketuk pintu bilik orang lagi. Suruh buat kopi lah, apalah..”
“Orang kan tetamu.”
“Orang macam servant je.”
“Dah orang ni tetamu.”
“Habis orang ni kena jadi servant ke? Orang kan tuan rumah.”
“Awak anak tuan rumah.”
“Anak tuan rumah pun ada hak.”
“Tetamu pun ada hak.”
Kyra mengeluh berat. Matanya ditala ke langit yang ditaburi bintang. Aku sepak jugak budak ni karang...
“Nak main benda alah ni ke?”
Cepat-cepat Lutfie mengangguk. “Nak berapa? Cakap.”
“RM1000.”
Deal.”
“Gi...la!” Rahang jatuh.
Lutfie menutup mulut Kyra yang dah ternganga. “Tapi bayar ansur. Deal!” Kepala Kyra ditekan-tekan agar seakan gadis itu menggangguk. “Hoyeah!” Lengan Kyra ditarik agar membuntutinya.
Gadis itu dah macam patung bernyawa. Dipimpin ke hulur ke hilir, disuap cotton candy dan disuap bertih jagung. Malah masa Lutfie ke tandas, Kyra berdiri di luar macam jaga. Kyra ke tandas, Lutfie peluk tubuh tunggu di luar macam bodyguard.
“Penat!!!!!!!!!!”
“Ish!” Lutfie menutup telinga kiri. Tangan kanan sibuk mengawal stereng. “Kenapa jerit dalam kereta macam ni! Buka cermin tingkap tu..! Biar orang kat luar tu pun dengar..”
“Orang penatlah! Orang tak naklah teman awak lagi!”
“Hish!” Telinga Kyra dijentik. “Berani betul cakap tak nak teman orang lagi kan... Sampai hati..”
Kyra diam. Macam mana tak sampai hati, hampir setiap hari kena teman buat benda-benda aku tak suka... Penat. Main rollercoaster, Space Gun. Rumah hantu tu pun aku naik hafal tang mana hantu akan keluar... Kenapa suka sangat ke theme park? Kenapa suka sangat rollercoaster?
“Kenapa diam? Cermin tingkap dah buka tu.. Jeritlah lagi. Orang seronok dengar. Betul ni!”
Sarkastik! Kyra mencemik. Cermin tingkap ditutup semula. “Kenapa awak suka sangat ke theme park? Theme park yang tu dah masuk tiga kali kita pergi. Theme park kat SevenStreet di StarDust dah masuk empat kali. Nasib baik StarDust tu jauh.. Kalau tak, berkali-kali jugaklah muka ni masuk theme park kat sana..” Kyra menuding jari ke muka.
I’ll build one someday.” Lutfie senyum segaris.
“Kat mana? SummerShine ni?”
Lutfie angguk. “Yang lebih menarik dan extreme. Theme park ni belum cukup extreme!
Town kecil je pun.. Tak payah nak ada theme park international level bagai...” Gadis berbaju T biru tua dan berseluar denim kelabu itu memeluk tubuh.
“Tak suka theme park ke?” Sempat sepasang mata galak itu mengerling ke gadis berkaca mata di sisi. Misi menukar topik berjaya. Kyra sudah lupa soalan asalnya sebentar tadi.
“Suka.”
“Jadi kenapa susah hati masa temankan orang?”
“Sebab awak suka main benda gila.”
“Kalau tak main benda macam tu, mana thrill.”
Thrill merill... Kepala ni pening tau tak..”
“Nanti sampai rumah orang boleh tolong picitkanlah.. Tak rasa seronok dan bertenaga ke lepas main benda thrill? Adrenaline full blast tu...”
Huh...Tolong picitkan konon... Dah sampai rumah, bisu... Tak banyak cakap dengan aku pun... “Cepatlah drive. Orang nak tidur.. Penat.”
“Tidur je la. Nanti orang kejutkan.”
“Tak nak. Bahaya.”
“Bahaya apa nya?” Lutfie mengetap bibir geram. Sudah beberapa kali gadis itu membuat dia rasa tidak dipercayai.
“Tak nak jadi macam hari tu.”
“Hari tu orang ronda cari things to snack on lah... Sebab tu bawak awak ronda town... Bukan sengaja nak culik awak dengan kereta awak pun... Awak pun tengah tidur kan... Tak naklah kejut bagitau orang nak ronda dulu lepas balik dari theme park tu...”
“Haa...malam ni nak cari things to snack on jugak ke?”
“Tengoklah nanti...” Lutfie sengih.
“Huh...”
Lutfie jadi budak baik malam itu. Mereka sampai rumah tempat jam 11.00 malam, tidak lebih dari pukul 12.00 seperti selalu. Buka saja pintu, Encik Madzlan duduk di ruang tamu, tengok filem kung fu Cina klasik. Lutfie terus bersalaman sebelum minta diri masuk bilik.
Bertapalah tu... Kyra mencemik. Bilik kakaknya, Kyna terletak bersebelah biliknya; tempat di mana Lutfie tidur. Mereka sama-sama menaiki anak tangga menuju ke bilik, sama-sama berhenti di luar pintu bilik dan berpandangan sesama sendiri.
Cepat-cepat Kyra bersuara sebelum dia terus tenggelam dalam renungan mata galak Lutfie.“Malam ni jangan kacau orang tidur.” Tombol pintu bilik dipulas.
“Orang nak kacau jugak. Orang peduli apa. Sila ready.” Balas Lutfie bersahaja. Pintu bilik sudah dibuka.
“Orang pakai earphone dengar lagu. Orang takkan dengar. Wek..” Kyra cepat-cepat masuk bilik dan menutup pintu.
Lutfie tergelak kecil. “We’ll see...

Cinta  kita ibarat…

SILA KLUA KLAU X NK ORG KETUK PINTU KUAT2.
SMS itu datang apabila Kyra tidak mempedulikan panggilan di telefon bimbitnya. Dengan malas, dia bangun juga membuka daun pintu. Di situ, Lutfie sudah berdiri peluk tubuh.
“Kata pakai earphone dengar lagu...” Hidung Kyra ditekan. “Ni apa ni... Awak tentu belum tidur lagi kan? Masih pakai spec ni... Awak mesti baca novel kan?”
Ya, aku memang baca novel. Sejak kau ni ada, aku takda masa untuk novel-novel aku tu...! Gadis berpijama kotak-kotak rona kelabu itu menepis tangan Lutfie. “Nak apa???” soal Kyra separuh berbisik, tidak mahu mengejutkan Encik Madzlan dan Puan Suhana yang tentunya sudah lena tidur di bilik berhadapan mereka. “Dah pukul 2.00 ni, awak nak apa? Karang Mak dan Abah orang dengar awak tu yang susah tau..!”
“Masih pening lagi ke?”
“Peninglah!” Kyra memicit dahi. Dia tidaklah pening mana pun, cuma dia harap Lutfie tidak mengganggunya. Sebab itu, dia rela berlakon.  “Esok orang nak cuti!”
“Cuti pergi kelas ke? Eloklah! Dapat temankan orang jalan-jalan...” Pemuda berbaju T kosong warna putih dan berseluar pendek kotak-kotak itu tersengih.
“Huh! Cuti dari temankan awaklah...! Orang nak rehat.”
“Mana surat mintak cuti?” Lutfie menadah sebelah tangan.
Pap! Tangan Lutfie ditampar. “Ingat kerja pejabat ke? Orang teman sukarela pun dah cukup bagus tau!”
“Tapi orang bagi upah. Mana ada sukarela tu......”
“Ish! Dahlah-dahlah. Orang nak masuk tidur balik. Esok pukul 8.00 orang ada kelas!”
“Temankan orang tengok bola.”
“Banyak cantik......!!”
“Kalau tak pun, buatkan orang hot choc. Lepas tu boleh masuk tidur.”
“Buat sendirilaa......... Awak tu kalau tak susahkan orang tak boleh ke.....” Kyra menghentak kaki.
“Kalau tak, orang kejutkan Puan Suhana suruh buat.”
“Berani betul?”
“Selama ni orang tak cukup berani ke?”
Kyra menelan air liur. Lutfie bukan jenis orang yang ‘cakap tidak serupa bikin.’ Kalau dia dah cakap, dia memang betul-betul lakukannya.
“Tik...tok....tik....tok...Masa berjalan.”
“Hish! Yalah! Yalah! Orang buat!” Kyra cepat-cepat menuruni anak tangga menuju ke dapur.
Lutfie duduk di atas meja kabinet, memerhati Kyra yang sedang sibuk mencapai mug, mengambil hot choc sachet, menuang air panas dan mengacau campuran air dan serbuk coklat Cadbury itu sebelum diunjuk kepadanya.
“Terima kasih...” Lutfie tersenyum puas sebelum melompat turun dari meja kabinet. Huluran mug dari tangan Kyra disambut.
“Huh! Tidur dulu!”
Goodnight.” Sepapan Panadol ActiveFast diletakkan di telapak tangan Kyra. Kepala Kyra kemudian digosok lembut. Habis serabai rambut yang diikat jambul satu itu. Lutfie kemudian terus ke ruang tamu, meninggalkan Kyra yang masih terpaku kemas di situ, macam perhiasan dinding yang tak lagi mencecah lantai.

Cinta  kita ibarat…

“Menung apa Cik Kyra...?” suara lunak Mina mengejutkan Kyra dari lamunan. Gadis berblaus ungu dan skirt labuh rona sama itu sudahpun melabuhkan punggung di bangku bersebelahan Kyra di pondok menunggu itu.
“Kau dari mana?”
“Tadi aku jumpa Puan Hamidah kejap.. Hantar assignment. Kau punya dah siap ke?”
Assignment yang mana?”
Programming.
“Dah, semalam.”
“Dah agak dah! Budak pandai macam kau ni tak payah dapat carry mark banyak pun confirm lulus! Top student Software Engineering tu........”
“Heh..Pandailah kau...!!”
“Santai kau hari ini.. Dah pukul 5.00 tak balik rumah lagi. Lepak sini buat apa? Takda ‘tugas’ ke malam ni?” Mina tersenyum sinis, suka mengusik Kyra.
Gadis berambut pendek paras bahu itu menggeleng. “Hari ni aku cuti.” Letak bingkai kaca mata dibetulkan sedikit.
“Cuti? Budak celup tu dah balik Ireland ke?”
“Kau cakap memang tak sedar diri kan? Kau pun celup jugak!” Gadis ringkas berbaju T kosong kelabu dan berseluar denim hitam itu tergelak.
Mina jungkit bahu. “Bagi aku, aku Melayu.. Haha..”
“Hahahaa.. Iyalah tu! Kau dengan dia pun sama je.. Celup, tapi perasan Melayu tulen...”
“Heh..” Mina tersengih. “Dia pun macam tu ke?”
“Ha’ah. Bezanya, kau putih.. Dia sawo matang. Colour mata je tak boleh nak sorok... Mana ada Melayu mata colour grey... Tu genetik Mama dia... Mama dia pure orang Ireland. Hehe.. Aku ingat kalau orang duduk lama-lama kat tempat orang putih, lidah pun ikut beku macam cuaca kat sana. Dia fasih yang amat siot.”
“Sebab apa, eyh?” Mina menggendang dagu dengan jemarinya yang runcing.
“Sebab di rumah mereka memang cakap Melayu. Uncle Hisyam tu jenis tak nak anak dia lupa daratan. Lutfie tu kawan dengan budak-budak Malaysia di Universiti sana. Dia memang tak nak lupa asal usul.”
“Dia pun tak nak lupakan kau, kan?”
Kyra mencebik. “Ke situ pulak...”
“Alaa... aku tahu. Childhood hero kau tu sukakan kau... Untungla.. Cinta lama datang balik.. haha..”
“Tu dulu, okey...” Kyra menggaru kepala yang tak gatal. “Agak-agak dia tu buta ke apa nak sukakan aku bila dah tengok aku sekarang.. Dahlah nerd macam ni.. Mana tahu bergaya macam kau tu... Mustahil lah! Banyak lagi perempuan lain kat luar tu..”
“Tapi kalau dia nak kau, macam mana?”
“Hish!!! Malaslah nak layan imaginasi kau yang merewang entah ke mana tu, Cik Mina! Aku nak blah...
“Nak balik dah? Temankanlah aku.......” Rengek Mina manja.
“Malaslah. Lepas Syakir datang nanti, kau terus lupakan aku.”
“Alaa... bosanlah duduk sorang-sorang tunggu kat pondok ni.”
“Bosan? Tu, Jaga Nepal tu boleh temankan kau... Haha..” Kunci kereta cuba dicapai dari dalam sling bag di bahu tetapi entah di mana. 
“Kenapa?”
“Entah mana aku letak kunci kereta aku....” Isi beg dimuntahkan di atas meja pondok. “Mana ye...”
“Biar betul kau ni, Kyra...”
“Betul... Selalu memang aku letak si.....” Kyra menepuk dahi. Isi beg kembali dimasukkan semula.
“Kenapa?”
“Aku baru teringat..”
“Teringat apa?”
Serentak itu, sebuah kereta Perodua MyVi warna merah jambu berhenti betul-betul di hadapan pondok menunggu. Hon dibunyikan.
“Tu bukan kereta kau.......ke?”
“Haa.....” Kyra bingkas bangun.
“Yang drive kereta kau tu.....”
“Haa...Dialah... Lutfie.” Kyra mengeluh berat. “Aku lupa, dia yang hantar dan jemput aku hari ni... Bala dah sampai. Aku pergi dulu.”
Bye, Kyra.. Hati-hati.” Mina tersenyum pahit. Kesiannya kawan aku.... Seksa sangat ke layan mamat tu?
Lutfie masih membunyikan hon kereta walaupun sudah melihat Kyra melangkah mendekatinya.
“Orang dah sampai ni, nak tekan-tekan hon jugak kenapa?” Bebel Kyra sebaik pintu kereta dibuka.
“Hon ni bunyi sedap.”
Kyra mengeluh. Aku kalau dah tak tahan, sampai jugak Converse di kaki ni di muka tu karang....
“Boleh tak kalau masuk kereta tu terus pasang seat belt...” Giliran Lutfie membebel. Tali pinggang keledar Kyra segera dipasang. Seperti biasa, Kyra mematung, membisu seribu bahasa. “Dah..dah... Jom pergi hi tea.”
“Hari ni orang  kan cuti?” Terkebil-kebil mata Kyra memandang pemuda berbaju T ungu gelap dan berseluar denim kelabu itu.
“Cuti la... Cuti dari pergi theme park.” Trucker cap di kepala diletakkan di atas kepala Kyra.  “I don’t need to ride rollercoaster. You’ll be my adrenaline booster.
“Hah?”
Cinta  kita ibarat…

Just stay right beside me... Then you already done a great job... Saya tak perlu awak untuk bawak saya ke sana ke mari because i’ll take you. Just stay.
Kyra masih terdiam membisu sejak dia menapak ke dapur kurang sepuluh minit yang lalu. Puan Suhana yang sedang meletakkan karipap panas yang baru siap digoreng ke dalam pinggan dipandang tembus. Kata-kata Lutfie malam tadi masih terngiang-ngiang di telinga.
“Mana Lutfie, Mak?” Tiba-tiba soalan itu terpacul keluar dari mulut.
“Apa? Kyra cakap apa tadi?” Kini, teko putih Giacomo dicapai dari kabinet. Dua uncang teh dimasukkan ke dalam sebelum air panas dituang.
“Lutfie keluar dengan Abah. Kejap lagi baliklah tu. Kita minum petang sama-sama. Kenapa tanya?”
“Selalu Sabtu macam ni, orang memang whole day dengan dia...”
“Haaaaaaaa... Rindu ke?”
“Hish! Apa Mak ni!” Kyra yang duduk berteleku di meja makan mencemik.
Wanita berblaus merah jambu dan berseluar putih itu tersenyum. “Mak dah cakap kat dia apa yang Kyra suruh Mak cakap hari tu..”
“Cakap apa?” Kyra membetulkan duduk. Gusar.
“Yang Kyra tak nak temankan dia lagi...”
Kyra tegak membisu. Aku ada suruh Mak cakap macam tu ke?
“Kenapa? Menyesal?”
“Menyesal apa?” Cepat-cepat Kyra membuang riak sesal dan menggantikan dengan wajah gembira. “Baguslah kalau macam tu!” Ego.
“Assalamualaikum.”
Jantung bagai nak gugur mendengar sapaan itu. Perut tiba-tiba rasa sakit. Kyra sedaya upaya tidak mahu angkat muka. Apasal dengan aku ni? Macam tak biasa dengar suara tu??
“Wa’alaikumsalam... Haa..dah sampai pun, Lutfie. Uncle Madzlan mana?”
“Ada kat ruang tamu.”
“Kenapa ke dapur? Cari Kyra?” Usik Puan Suhana. Teko air dan cawan sudah siap disusun di atas dulang.
Lutfie menggaru kepala yang tak gatal. “Lutfie nak mintak izin Aunty untuk kahwin dengan Kyra.”
Rahang jatuh. Kyra bingkas berdiri. Bahu Puan Suhana digoncang. Dia kemudian mendapatkan Lutfie. Bahu pemuda itu turut digoncang. “Awak tak boleh buat semua ni kat saya..........!!!” Kyra menjerit.
“Hey....budak ni...” Hidung Kyra ditekan-ditekan. “Bangun..! Bangun!” Lutfie mahu tergelak. Puan Suhana sudah lama keluar dari dapur. Hanya Kyra yang masih duduk di meja makan, mengelamun.
“Ha? Awak cakap apa kat Mak orang tadi?” Kyra bingkas bangun. Wajahnya diraup perlahan. Berkhayal ke aku? Kedua belah pipi ditepuk-tepuk. Apasal boleh imagine benda macam tu pulak! Nasib baik tak menjerit betul-betul tadi... Tak boleh jadi ni.......!
“Orang cakap, lebih kurang dua minggu lagi parent orang sampai. Kami dah jumpa rumah.” Balas Lutfie dengan riak bersahaja.
“Ha..iye ke??”
“Ha’ah. Happy?”
Kyra senyum segaris. “Ha...happy. Apasal pulak tak happy? Orang dapat balik bilik orang!”
“Tak sedih langsung ke?”
Kyra membisu. Senyuman Lutfie masih belum pudar. Wajah gadis comel itu direnung lama.
“Kamu berdua buat apa lagi kat sini ni?” Puan Suhana muncul di muka pintu dapur. “Kyra, Mak suruh Kyra bawak pinggan karipap ke ruang tamu tadi kan?”
“Haa... Kyra bawaklah ni...” Cepat-cepat Kyra meninggalkan ruang dapur dengan dua pinggan karipap di tangan.
“Lutfie.. Jom. Minum sama-sama...”
“Baik, Aunty... Kejap lagi Lutfie datang.”

Cinta  kita ibarat…

Kyra merenung kosong siling putih polos.  Matanya beralih ke arah jam loceng di meja sisi katil. Baru pukul 10.00 pagi. Selesai sarapan, dia terus ke bilik. Bertapa. Bilik Kyna dengannya tidak jauh beza. Semua perabot di bilik itu berwarna putih, sama seperti di biliknya. Cuma dinding Kyna dicat ungu, manakala biliknya dicat merah jambu lembut. Kata Kyna, ‘Pink is for a girl. Purple is for a true lady.’
Bosannya...! Kenapa hari Ahad selalu bosan macam ni? Lutfie tengah buat apa agaknya kat sebelah tu... Kyra menepuk dahi, memejam celik mata dan menampar-nampar pipi. Gila ke apa nak sibuk fikir pasal dia?
Kyra akhirnya keluar dari bilik. Di ruang tamu, Encik Madzlan dan Puan Suhana sedang menonton televisyen.
“Kyra.. Nak ke mana tu?” sapa Puan Suhana.
“Bosan. Nak cuci kereta.”
“Nak cuci apa lagi.. Lutfie dah cucikan dah..”
Erk...! Lutfie dah cucikan? Kyra menjengah ke luar dari tingkap. Pemuda yang hanya mengenakan seluar pendek kelabu itu sudah siap mengelap bersih keretanya. Kereta merah jambu itu nampak bersih dan berkilau. Alhamdulillah... Cantik balik dah kau Miss Pinky.. Terima kasih Encik Lutfie..!!
“Nak tengok-tengok dari situ je ke? Pergilah tolong...” saran Encik Madzlan. Puan Suhana mengiakan.
“Nak tolong apanya.. Dah nak settle pun...”
“Pergilah tengok.. Tolong apa yang patut. Lutfie dah susah payah tolong cuci..” Puan Suhana bersuara.
“Bukan ada orang suruh pun. Lagipun, selama ni dia dah susahkan Kyra apa... Ke sana, ke mari.. Tu baru cuci kereta.. Kyra dah selalu penat apa layan dia..
“Tak baik cakap macam tu, Kyra..” Nasihat Encik Madzlan bernada tegas.
“Uncle, Aunty..” Lutfie sudahpun berdiri di muka pintu. “Cakap kat Kyra, mulai hari ni, dia tak payah nak susah-susah temankan Lutfie lagi. Lutfie dah boleh jalan-jalan by myself.” Pemuda itu kemudian terus melangkah laju menaiki anak tangga menuju ke bilik.
Gulp! Kyra menelan air liur. Aura merajuk tu........ Terasa ke?
“Ish, Kyra ni! Ni mesti Lutfie dah dengar apa yang Kyra dah cakap tadi...” Puan Suhana mencubit lengan Kyra yang sedari tadi sudahpun duduk di sisinya.
Gadis bercekak rambut itu membetulkan letak bingkai cermin mata. Lutfie kecil hati ke?
“Tapi betul apa...Orang penat. Lagipun, Mak dah cakap kat dia kan, yang orang tak nak temankan dia lagi?”
“Mak belum cakap la.. Tak sampai hati. Lagipun, bukan lama Lutfie kat sini. Kyra bertahanlah sampai dia balik nanti..”
Kyra mengeluh kecil. Rupanya Mak tak cakap lagi... Tapi kenapa hati tiba-tiba rasa lega?
“Kyra pergi mintak maaf kat Lutfie.” Arah Encik Madzlan. “Dia tetamu tau. Nanti kalau Uncle Hisyam dan Aunty Anna tahu macam mana?”
Kyra mengeluh lagi. Malaslah... Nak mintak maaf bagai... Tu pun nak merajuk ke? Nak report kat parent dia? Macam budak kecik...
“Pergi mintak maaf cepat. Tak elok perangai macam tu. Berkira bagai...” Sekali lagi Encik Madzlan menegaskan.
“Tapi, Bah...”
No tapi.”
“Dia bukan budak kecik lagi yang nak merajuk apa segalaa...”
“Dia kecil hati lah tu..”
“Kecil hati apa nyaaa...”
“Dah.. Pergi.. Pergi...”
“Nanti-nantilah...!”
“Siaplah Kyra kalau tak mintak maaf.”
“Abah nak buat apa?”
Your car..
“Laaaaaaaaaaaaaaa.......” Lengan Puan Suhana digoncang lembut. “Janganlah... Tu kan hadiah hari jadi...”
“Pun belum habis bayar tu tau... Untuk kemudahan Kyra sebab Abah tak larat nak hantar, jemput Kyra ke sana ke mari.. Kelas memasak la, taekwando la.. Tak jugak pandai masak, tak jugak jadi superwoman ke apa... Masih jugak manja macam selalu..”
“Kenapa susah sangat nak mintak maaf ni...” Puan Suhana mencelah. “Mak tak ajar Kyra jadi orang yang tak nak mengaku salah tau.” Kepala Kyra diusap lembut.
“Yalah..yalah.. Orang  pergi.. Orang  pergi....” Kyra bingkas bangun. Nak pujuk mamat ni lah pulak... Tambah penat!
Cinta  kita ibarat…

Sudah tiga hari, Lutfie tidak bertegur sapa dengannya. Encik Madzlan dan Puan Suhana dilayan seperti biasa. Hanya dia yang dilayan seperti tak wujud dalam rumah batu dua tingkat itu. Bukan dia tidak pernah memohon maaf, tetapi pemuda itu langsung tidak mempedulikannya.
Kenapa rasa bosan sangat dua tiga hari ni ye? Macam takda tenaga... No excitement... Sebab tak lepak main rollercoaster ke? Dan sekarang, mata pun merajuk tak nak tidur pulak.... Kyra memintal-mintal hujung rambut sambil matanya ligat mengikut putaran kipas siling di dalam bilik. Jam loceng di sisi katil dipandang sekilas. Sudah pukul 12.30 malam. Mak dan Abah dah tidur ke?
Gadis berpijama corak teddy bear itu melangkah keluar bilik dan berlari anak menuruni anak tangga. Dia ke bilik bacaan, menjenguk ke dalam, kalau-kalau Encik Madzlan masih membuat kerja pejabat, bolehlah dia melepak di sana. Gelapnya... Seram...! Cepat-cepat Kyra menutup semula pintu.
Langkahnya kemudian diatur ke ruang tamu. Kedengaran bunyi televisyen masih terpasang. Dan tiba-tiba dia terdengar jeritan kecil melaung ‘Gol!’ Kyra menelan air liur. Tu mesti Lutfie...
Dia bertukar arah secara automatik. Langkah laju tetapi senyap tanpa bunyi diatur menuju ke dapur. Nak minum susu lah... Mana tau dapat tidur lepas ni...
Tiba-tiba rasa ada satu aura aneh dari belakang. Kyra menelan air liur. Gelas berisi susu segar yang baru hendak disua ke mulut diletakkan semua di atas meja. Kaki dah memaku di lantai. Kalau ada angin kencang datang menerpa, nescaya hanya Kyra yang masih berdiri, kekal di situ. Hendak menoleh ke belakang pun, dia dah tak sanggup.
Lutfie sudahpun berdiri di hadapannya. Kyra cuba tersenyum. Pemuda berbaju T kosong warna kelabu dan berseluar pijama biru tua itu hanya memandangnya tanpa riak. Sesungguhnya, pandangan mata kelabu itu nampak sangat menggerunkan ketika itu.
“Nak....minum?” Gelas diunjuk.
“Nak hot choc.
Gelas berisi susu lantas diletakkan semula ke meja. Cepat-cepat Kyra mengambil mug dari kabinet, sachet Cadbury Hot Choc dari bekas Tupperware, dan sudu. Minuman itu segera dibancuh sebelum dihulurkan kepada Lutfie yang duduk menunggu di kerusi meja makan.
“Nah.”
“Terima kasih.”
“Err... Tengok bola ke?” Kyra cuba memulakan perbualan sebaik Lutfie dilihat seperti tidak mahu berganjak daripada dapur.
“Awak stalk orang ye?”
“Hish! Mana ada!” Cepat-cepat Kyra mengangkat kedua belah tangan dan menggeleng. Ish, apasal nak takut sangat dengan Lutfie?? Kalau dia sekodeng sekali pun apa salahnya, itu rumah dia. Dia bebas ke sana ke mari...!
“Habis tu? Macam mana tahu?”
“Orang dengar.”
“Bila?”
“Tadi, masa nak ke dapur.”
“O.”
“Ok.” Kyra ingin terus pergi tetapi lengannya ditarik. Nak apa lagi ni...??
“Duduk.”
Macam dipukau, gadis itu menurut. Dia duduk berhadapan Lutfie. Pemuda itu merenungnya lama sambil menghirup coklat panas.
“Lama tak duduk sembang, spec dah hilang dah?” Akhirnya, Lutfie bersuara. Hidung Kyra sempat dijentik. Gadis itu seperti baru ditekan butang ‘Bercakap.’
 Spec kat atas. Ingat nak turun minum susu je tadi..”
“Lain kali spec jangan tanggal.” Ujar Lutfie tiba-tiba.
“Apasal pulak?”
“Nanti orang lain jatuh suka.”
Kyra mencemik. “Biarlah..”
“Tak boleh.”
“Apasal pulak?”
“Tak boleh je lah. Nak tanya banyak-banyak buat apa..” Mug berisi hot choc diletakkan di atas meja. Matanya tidak beralih dari memandang wajah Kyra di hadapannya. Gadis itu mula tidak senang duduk. Kekok.
“Ingat. Jangan tanggalkan spec.
Kyra mengetap bibir. Suka hati oranglah nak buat apa pun.. Pakai spec ke, tak pakai spec ke, pakai contact lense colour pelangi ke... Siapa dia nak sekat buat tu buat ni??
“Tak nak mintak maaf sebab hari tu ke?”
“Hari tu orang mintak maaf awak buat tak tau je..”
“Lepas tu putus asa?”
“Bukan putus asa.”
“Habis tu?”
“Malas.”
“Kalau betul-betul ikhlas, tak boleh malas tau.”
Kyra mencebik. “Sorry.”
“Apa dia? Tak dengar.”
“Haa..tak dengar sudah.”
“Tak ikhlas.”
I...am...sorry......” Perkataan itu diucap satu-satu sambil sepuluh jari disusun kemas.
Lutfie tersengih. “Okey. Accepted.”
“Fuuhh...”
“Lega?”
Kyra terbatuk kecil. Air susu yang diminum rasa tersekat di kerongkong. Lutfie masih tersenyum penuh makna. Cepat-cepat Kyra menghabiskan terus susu segelas.
“Seronok ke cuti tiga hari?”
“Ha?” Gelas kosong diletakkan di atas meja.
“Esok start bertugas balik tau!”
“Kalau orang tak nak?”
“Orang paksa.”
“Huh...tak gentleman langsung.”
“Siapa cakap orang ni stok gentleman? Orang stok kalau orang nak, orang akan make sure orang akan dapat. Thanks for the hot choc. Nah...” Mug yang sudah kosong disorong ke Kyra. “Cuci.” Lutfie terus meninggalkan ruang dapur.
Kyra masih di situ. Merenung mug hitam dengan sisa hot choc di tangan. Jauh di sudut hati rasa lega kerana Lutfie kembali bertegur sapa dengannya tetapi dalam masa yang sama, satu perasaan aneh turut menerpa dan meresap ke seluruh urat saraf dan mengisi setiap ruang dalam badan. Mata rasa segar. Jantung berdegup kencang. Dada rasa nak pecah. Rasa macam lepas naik rollercoaster!

Cinta  kita ibarat…

“Abah mana, Mak? Tak balik lagi?” Kyra mendapatkan Puan Suhana yang sedang menghidang makan malam di atas meja makan.
“Abah kan outstation ke Singapura.” Balas wanita bersanggul satu itu. “Tolong Mak bancuh air sirap.”
Kyra angguk “Abah buat apa kat sana? Berapa hari?” soal Kyra sambil tangannya sibuk menuang air suam ke dalam jug yang sudah diisi kordial ros terlebih dahulu. Campuran itu kemudian dikacau sehingga warna merah pudar tadi bertukar betul-betul merah.
“Tiga hari. Ada conference... Datuk Ikhwan hantar Abah dengan Uncle Othman jadi wakil syarikat mereka.”
Uncle Othman? Oh! Kawan Abah yang rambut putih tu... Got it. Kyra mengiakan dalam hati.  Conference apa?”
Conference antara usahawan industri halal.”
“O-okey.” Kyra mengangguk-angguk. Sejak Abah naik pangkat jadi Penolong Pengurus Bahagian Korporat, sibuk yang amat... Alhamdulillah. Rezeki dari Allah... Cakap pasal rezeki, mana budak Lutfie ni? Rezeki dah siap terhidang. Tak turun-turun lagi?
“Panggil Lutfie.” Arah Puan Suhana.
“Nak kena panggil jugak ke?”
“Lepas jemaah tadi dia cakap dia nak lelap kejap. Pening kepala katanya. Cepat pergi tengok..”
“Haa...” Kyra mengatur langkah malas. Ada ke dia cakap pening kepala? Tak dengar pun tadi!
Pintu diketuk berkali-kali. Tiada jawapan. Kyra ambil keputusan untuk masuk sahaja. Lagipun bukan bilik orang lain pun, bilik aku jugak!
“Sedapnya tidur....” Kyra peluk tubuh melihat pemuda yang sedang baring di atas katil. “Bangun..” Bahu Lutfie dicuit. “Bangunlah... Dinner dah ready..
Pemuda berbaju T kosong warna merah hati itu bergerak sedikit tetapi matanya tidak dibuka.
“Bangunlah.....er...Lutfie.” Kyra menelan air liur. Rasa kekok memanggil pemuda itu dengan nama itu. Wajah pemuda itu kelihatan pucat. Demam ke apa budak ni?
Tangannya ditekap ke dahi Lutfie. Panasnya!!
“Mak!!” Kyra keluar dari bilik lantas menjerit.
“Ada apa, Kyra??” Terkocoh-kocoh Puan Suhana keluar dari dapur.
“Badan Lutfie panas. Demam agaknya...”
“Demam?” Puan Suhana berlari anak menaiki anak tangga. Dia segera mendapatkan Lutfie.
Pemuda itu membuka matanya sedikit. Kelihatan Puan Suhana sedang menekap tangan ke dahinya. Lutfie cuba tersenyum tetapi badannya rasa betul-betul lemah. Seluruh badannya rasa sakit-sakit.
“Lutfie.. Bangun..” Puan Suhana menggoncang lembut bahu Lutfie. “Kita ke klinik okey? Lutfie demam ni.”
Lutfie hanya mengangguk. Puan Suhana dan Kyra membantunya untuk bangun.
 “Kyra pergi bawak Lutfie masuk kereta. Mak pergi ambil purse kejap.” Arah Puan Suhana sebaik mereka selesai menuruni anak tangga.
Beratnya... Kyra sedaya upaya menampung berat Lutfie yang tidak mampu berdiri dengan betul. Tangan kiri Lutfie melingkari bahunya. Bingkai hitam cermin mata dah terlurut sampai ke tengah batang hidung.
Lutfie selamat dibaringkan dalam kereta di tempat duduk belakang. Kyra kemudian segera ke tempat duduk pemandu, menunggu Puan Suhana yang kemudian datang, lengkap bertudung litup.
“Kita nak ke klinik mana ni, Mak?” soal Kyra sambil menoleh ke belakang. Lutfie kelihatan menggigil. “Kejap!” Kyra masuk semula ke dalam rumah sebelum keluar dengan hoodie  merah jambunya. Dia segera ke tempat duduk belakang. “Pakai ni.”
“Mana muat..” Lutfie menepis.
“Muat la.. Saiz ni besar.. Orang sengaja beli besar. Size L ni.. Selesa.”
“Tapi... it’s pink..”
“Nak terus sejuk ke nak pakai ni?”
Lutfie membisu. Dia kemudian membiarkan sahaja Kyra membantunya mengenakan hoodie merah jambu jenama Roxy itu.
“Duduk diam-diam!”
Kyra kembali ke tempat duduk pemandu. Puan Suhana senyum segaris. Gelagat Kyra dan Lutfie mencuit hatinya.
Demam panas. Itu yang Doktor Arif ulaskan tadi di hadapan Puan Suhana. Kyra hanya menunggu di luar. Perjalanan balik ke rumah lebih tenang berbanding semasa mereka pergi tadi.
Kyra membantu Lutfie baring di atas katil. Puan Suhana segera menyelimutkan tubuh pemuda itu dengan selimut tebal. Wajah Lutfie masih pucat seperti tadi.
“Kyra tunggu sini. Mak pergi ambil air suam.” Tanpa menunggu jawapan Kyra, Puan Suhana sudahpun berlalu pergi.
“Betul ke demam ni?” Kyra mencebik.
“Habis ingat orang suka-suka berlakon sakit ke?”
“Boleh caya ke..” Kyra masih menduga.
“Dahlah.” Lutfie memusingkan badannya ke tepi, membelakangi Kyra.
Sikit-sikit merajuk...! Budak Lutfie ni kan... Kyra mengetap bibir geram. Tidak lama kemudian, Puan Suhana kembali ke bilik Lutfie.
“Makan roti ni dulu, Lutfie. Lepas tu makan ubat..” Puan Suhana membantu Lutfie bersandar di kepala katil.
“Orang keluar dulu, Mak..”
“Tolong masak bubur untuk Lutfie, Kyra..”
Bubur? Kyra mengeluh berat. “Kan dah makan roti tu...”
“Hish, budak ni! Roti tu  kenyang sekejap je. Nanti dah lapar balik. Pergi siapkan je lah.. Apa yang malas sangat ni..” bebel Puan Suhana.
“Haa..yelah..yelah!”

Cinta  kita ibarat…

Jam di telefon bimbit menunjukkan pukul 11.00 malam. Tadi dia sudah berehat di bilik Kyna sebelum telefon bimbitnya berbunyi, menandakan ada SMS masuk.
LAPAR.
 SMS ringkas daripada Lutfie. Kyra duduk membatu di beanbag merah jambu di satu sudut di biliknya. Lutfie sedang bersandar di atas katil sambil menikmati bubur telur yang disediakan oleh Kyra tadi. Hmm...Putera Lutfie sedang bersantap... Mata kemudian kembali tertumpu ke telefon bimbit. Mina dan dia sedang rancak berSMS.
“Siapa masak bubur ni?” soal Lutfie, sengaja. Padahal, dia dah dengar Puan Suhana mengarah Kyra menyediakan bubur untuknya sebelum dia makan ubat dan tertidur tadi.
“Kenapa? Makan je lah.”
“Awak dah makan ke?”
Kyra angkat muka dan kemudian mengangguk perlahan. “Sorry kalau tak sedap.”
“Takda siapa-siapa cakap tak sedap.”
“Sedaplah ni?” Riak wajah Kyra bertukar gembira.
“Takda siapa-siapa cakap sedap.”
Kyra mencebik. “Makan je lah..!”
“Takda siapa-siapa cakap tak nak makan, o-key?”
Bubur semangkuk selesai dihabiskan. “Sorry sebab susahkan awak dan Aunty..”
Kyra sudah bangun mendekatinya. “Takpa.” Kyra meletakkan mangkuk dan gelas air suam yang Lutfie hulurkan ke dalam dulang. “Awak kan tetamu...”
“Terima kasih, Kyra.”
Ikhlas kata-kata itu membuatkan hati Kyra sejuk, belum sampai tahap beku tapi cukup sejuk untuk otaknya menghantar isyarat untuknya membalas ucapan itu dengan senyum segaris. Sama-sama, Lutfie...
“Dah, pergi tidur.” Lutfie berpaling ke tepi.
Erk.. Arahan ke tu? Kyra hanya mengangguk sebelum melangkah keluar bilik. Get well soon...

Cinta  kita ibarat…

Kyra memandang ke kiri dan kanan. Dia menekap telinga ke pintu bilik berhadapan bilik Kyna. Tiada suara. Puan Suhana sudah tentu dah ke dapur menyediakan sarapan. Kyra berhenti di hadapan pintu biliknya, bilik di mana Lutfie berada.
Perlahan, tombol pintu dipulas. Seperti yang dah dijangka, Lutfie masih tidur dengan selimut ditarik hingga paras dada. Tangannya ditekap ke dahi Lutfie. Panas dah kurang. Kyra menaik nafas lega.
 Saat itu juga, tiba-tiba Lutfie membuka mata. Pandangan mereka bertaut. Tangan Lutfie menyentuh tangan Kyra yang masih menekap dahinya. Rasa diterpa angin masa naik rollercoaster. Jantung berdegup kencang. Rasa nak menjerit untuk membuang rasa gentar itu tetapi suara rasa tersekat di kerongkong.
“Kyra! Takda kelas ke pagi ni? Sarapan dah sedia tu...!”
Suara Puan Suhana memanggil dari tingkat bawah seakan paluan gong betul-betul di telinga Kyra. Dia seakan terjaga dari mimpi. Tangan yang Lutfie sentuh serta merta ditarik.
“Kyra.”
Langkah mati di hadapan pintu bilik.
“Jumpa malam nanti.”
“Malam nanti?” Kyra membetulkan letak bingkai cermin mata di batang hidung.
“Nak main rollercoaster dengan awak..”
“Awak demam lagi lah..”
“Petang nanti orang sembuh. Orang  promise.
Erk....ada ke macam tu? Kyra hanya mengangguk sebelum berlalu pergi.
Kyra hanya memikirkan Lutfie sepanjang kelas. Celoteh Mina tentang fesyen terkini, hujah pensyarah tentang kod programming, bebelan bendahari kelas mengutip wang untuk lawatan sambil belajar, semuanya seakan masuk telinga kiri, keluar telinga kanan.
Gadis berbaju T kuning air dan berseluar denim kelabu itu duduk bersandar di sofa ruang tamu. Pandangan ditala ke siling kosong berukir ringkas.
“Bila Kyra balik? Tak bagi salam ke masuk tadi?” sapa Puan Suhana seraya duduk di sofa bersebelahan Kyra.
“Mak..” Tangan Puan Suhana dicium. “Ada orang bagi salam tadi... Orang ingat Mak tengah sembahyang sebab tu tak jawab salam. Selalu petang-petang macam ni, Mak ada kat dapur. Takda minum petang ke hari ni, Mak? Hehe..” Kyra tersengih.
“Haa..betullah.. Agaknya tadi Kyra sampai masa Mak tengah solat. Mak dah siapkan bubur kacang kat dapur tu. Kyra pergi bersihkan diri. Solat. Lepas tu kita minum sama-sama.”
“Lutfie mana, Mak?” Terkeluar juga soalan itu yang sebenarnya Kyra ingin tahan, takut dibau oleh Puan Suhana.
“Ambil berat nampak? Dulu kata benci.”
“Orang tanya je. Bukan maksud apa-apa pun..” Cepat-cepat Kyra minta diri. Lama-lama kat situ karang banyak pulak bebelan Mak...

Cinta  kita ibarat…

“Degil betul Lutfie ni tau.. Sama macam masa kecik dulu. Tak berubah langsung...” Telinga Lutfie ditarik.
“Sekali ni je, Aunty.. Bukan selalu.” Pemuda ringkas berbaju T hitam dan berseluar jeans biru pudar itu tersenyum.
Kyra mahu ketawa. Bukan selalu??? Mana tempat kau ni selalu lepak kalau tak ke theme park tu?
“Iye ke bukan selalu?” Puan Suhana memeluk tubuh. Lutfie dilihat sudah menyarung kasut Macbeth ke kaki.
Kyra yang bersandar di kereta tersenyum. Go, Mak, Go...! Bukan selalu konon..... Huh!
“Ingat.. Jangan balik lewat.. Karang demam yang dah nak kebah tu jadi teruk balik...” Puan Suhana mengingatkan Lutfie dan Kyra. Kedua-duanya mengangguk.
“Pergi dulu, Aunty.” Tangan Puan Suhana disalam.
“Pergi dulu, Mak.” Giliran Kyra mencium tangan wanita awal 40-an yang berdiri di muka pintu itu.
“Iye. Hati-hati tau..”
“Iye, Mak. Jangan risau.”
Sepanjang perjalanan, Lutfie yang duduk di tempat duduk penumpang di sisi tidak berhenti daripada merenungnya. Siap memusing badan, duduk menghadap ke arahnya lagi. Kyra membetulkan letak bingkai cermin mata.
“Tengok apa dari tadi ni? Tak penat ke?” soal Kyra tanpa menoleh.
Lutfie tersenyum “Suka hati oranglah.” Balasnya bersahaja.
“Orang tak selesa drive la.”
Drive je la. Orang bukan kacau apa pun..”
“Orang tak selesa.”
“Nak orang selesakan ke?”
Bulat mata Kyra memandang ke arah Lutfie yang masih tersenyum.
 “Tengok depan lah.” Pipi Kyra ditolak lembut agar berpaling ke hadapan. “Orang tak nak mati dulu.”
Kyra menutup mulut yang dah ternganga lalu kembali menumpu perhatian ke jalan raya. Demam Lutfie teruk sangat ke? Berhalusinasi ke dia?Ya,Allah! Lindungilah aku!
“Fikir bukan-bukanlah tu.” Lutfie tergelak.
Erk! Kyra akhirnya membuat keputusan untuk berdiam diri. Sepuluh minit kemudian, kereta selamat diparkir di perkarangan taman tema. “Dah sampai.”
“Bukaklah pintu... Orang tak larat ni.”
“Kalau dah tak larat, sibuk nak pergi theme park buat apa...?”
“Orang teringin. Tak kesian dengan orang ke?”
“Hish!” Marah-marah Kyra, langkahnya tetap juga diatur ke tepi kereta. Pintu kereta dibuka untuk Lutfie. Pemuda itu menghulur tangan. “Nak orang buat apa dengan tangan tu?”
“Tolong orang bangun la..”
Sakit tenat ke apa dah tak larat jalan apa semua?! Geramnya! Tangan Lutfie tetap juga disambut.
“Jom!”
Kyra masih tidak berganjak. Dia hanya memandang tepat ke wajah Lutfie yang kelihatan sangat gembira hendak melangkah masuk ke taman tema.
“Tengok apa?” Lutfie angkat kening.
Kyra angkat tangan yang digenggam kemas oleh Lutfie.
“Kenapa?”
“Lepas.”
“Nanti orang nak pengsan ke apa, senang.. Ada orang pegang..”
“Ni siapa pegang siapa ni?”
Lutfie tidak mempedulikan Kyra. Tangan Kyra ditarik dan terus dipimpin ke tapak rollercoaster. Di atas rollercoaster, Lutfie masih tidak melepaskan pegangan tangannya. Kyra pula seperti hilang rasa takut. Dia dan Lutfie hanya berbalas renungan.
Jeritan pengunjung yang teruja bercampur takut menaiki rollercoaster menyedarkan Kyra dari lamunan. Cepat-cepat Kyra berpaling ke tepi.
Tiba-tiba. “Jadi girlfriend orang nak tak?”
Lutfie ditenung lama dengan rahang yang dah jatuh. Biar betul budak ni? Dah gila ke??
“Kalau awak fikir orang tak serious, let me make it clear.. I do serious. I’ve wait for so long. I’ve tried to forget but i’ve failed. I am still hoping and still waiting since that day.. Sejak orang budak lagi orang nak awak tu jadi hak orang.. Boleh tak janji ngan orang yang awak takkan berubah jadi orang lain sampai orang datang jemput awak.”
Maksud? Seriously. Aku tak faham!! Kyra menelan air liur yang terasa berpasir. “Cakap apa ni, Lutfie...”
“Janji tau!” Kepala Kyra diusap lembut.
Kyra kemudian tenggelam dalam perasaan yang bercampur-baur. Keadaan hingar-bingar di atas rollercoaster kini menjadi senyap dan sunyi. Hanya bunyi degup jantung Kyra yang kedengaran kian jelas.

Cinta  kita ibarat…

“Jangan sibuk nak bersolek, berfesyen ikut trend bagai. Jangan tukar or bukak spec nerd awak tu..”
“Apasal?” Kyra tidak puas hati.
“Orang tak nak berebut awak dengan siapa-siapa. Orang tak nak orang lain jatuh suka kat awak. Ingat.”
Itu ucapan akhir Lutfie sebelum dia masuk tidur semalam. Paginya, entah mengapa, Kyra boleh terlewat bangun tidur. Anak tangga dituruni satu demi satu.
“Ha..baru bangun anak dara bertuah ni...”
Morning, Mak..”
“Dah gosok gigi belum?” soal Puan Suhana sebaik melihat anak gadisnya yang masih berpijama corak Spongebob. Dia kemudian menuang milo panas ke dalam cawan di hadapan Kyra. Gadis itu seakan mahu terlena di meja makan dengan kepalanya di atas meja.
“Sudahlah, Mak..” Kyra angkat muka. Aroma nasi goreng yang menerpa hidung menaikkan semangatnya untuk tidak terus terlena. “Abah mana? Abah dah balik dari Singapura lewat malam tadi kan?”
“Abah ke town awal pagi lagi..”
“Buat apa di StarDust?”
“Laa... Abah pergi airport. Habis, Kyra ingat SummerShine ni ada airport?”
Airport lagi? Nak pergi mana lagi? Busy betul Abah sekarang... Tak sempat duduk sarapan sama-sama pun..”
“Abah dah sarapan dengan Mak, dengan Lutfie tadilah.. Kyra tu yang lambat bangun..”
“Habis tu? Kenapa pergi airport?”
“Abah hantar Lutfie.” Puan Suhana melabuhkan punggung di kerusi berhadapan Kyra sebelum menghirup milo dari cawannya.
“Lutfie??” Nasi yang baru disudu ke mulut hampir tersembur keluar. “Lutfie balik hari ni? Bukan parent dia nak datang sini ke?”
Parent dia datang nanti laa... Dia balik. Cuti dia dah habis.”
“Pukul berapa flight dia? Kenapa dia tak cakap kat Kyra pun??”
“Pukul 11.45.”
Jam di dinding dapur dipandang sekilas. Sudah pukul 10.30 pagi. Kalau dia hendak kejar pun, perjalanan ke StarDust mengambil masa dua jam. Sudahnya dia belum mandi. Memang dah tak sempat. Kenapa kau bangun lewat, Kyra?! Kenapa...... ? Habis... malam tadi malam terakhir dia spend dengan aku, sebab tu beria-ia nak ke theme park walaupun demam??
“Kenapa, Kyra?” Suara Puan Suhana menghentikan lamunan Kyra.
“Tak..takda apa-apa.”
Wanita itu senyum sinis. “Mak ingat Lutfie dah bagitau kat Kyra sebab korang berdua macam rapat..”
“Takda, Mak. Dia tak bagitau orang langsung pun! Itu yang orang hairan. Kenapa pergi macam tu je? Takda adab langsung! Patutnya dia bagitau orang dulu.. Semalam masa main kat theme park dia buat macam biasa je.. Ni, demam dia dah sembuh ke tak tiba-tiba nak balik Ireland??”
“Yang Kyra marah sangat ni apasal? Bukan Kyra orang yang paling happy Lutfie dah balik tinggalkan kita ke? Kyra tunggu kan saat ni..? Saat Kyra dapat balik bilik Kyra.”
Erk... Kyra menelan air liur. Kenapa emosinya harus tertumpah betul-betul di hadapan Puan Suhana, memang susah nak lap lagi. Wanita itu pasti sudah dapat menduga.
“Kyra pun suka kat dia ye.....”
“Mak... Mak cakap apa ni?” Bulat mata Kyra memandang wajah Puan Suhana yang sudah tersenyum sinis. Apa maksud ‘pun suka’ yang Mak cakap tadi tu? Dia tahu Lutfie sukakan aku? Macam mana...
“Sebagai penghargaan buat Kyra kerana jasa baik Kyra jadi LO Lutfie sepanjang tempoh dia kat sini, Mak nak Kyra kemas bilik Kyra. Lutfie cakap dia tak sempat nak kemas tadi. Dia pun hampir overslept.”
Tu ke maksud ‘penghargaan’? Hmmm... Kenapa Lutfie tak overslept je? Boleh lepas flight... Haish! Kau cakap apa ni, Kyra........!! Kyra meraup muka. “Orang pergi kemas sekarang.”
“Waa...Rajinnya anak Mak! Makan pun tak habis lagi....?”
Kyra sudah berlalu pergi, laju macam angin. Puan Suhana tergelak kecil. Ada-ada saja budak –budak ni....
Cadar tilam sudah kemas teratur. Tuala hampir kering tersidai di penyidai tepi pintu. Sejadah terlipat kemas di birai katil dengan songkok di atasnya.
Cakap tak sempat kemas... Kemas je aku tengok? Kyra menutup pintu bilik.  “Waaaaa.....!” Dia melompat baring di atas katil. Tangan dan kaki didepakan sebelum digerak-gerak, gaya macam berenang dalam air. “Rindunya dengan kau Cik Katil...!” jeritnya sendirian.
Tiba-tiba dia terlihat sesuatu di atas meja di sisi katil. Apa tu? Tangan segera mencapai sebuah kotak hadiah kecil warna hitam dengan corak hati warna putih yang diikat riben merah jambu. Di riben itu tersisip sekeping kad yang Kyra terus baca tanpa disuruh.

KHAS BUAT BUDAK NERD YANG TAK SEDAR DIA TU CANTIK.

Kyra mencebik sebelum tersenyum.  Isi kotak kecil dijengah. Replika rollercoaster warna perak dengan perincian warna merah jambu itu sangat cantik walaupun hanya sebesar tapak tangan. Rasa hendak menjerit pun ada, entah kenapa. Apa yang seronok sangat dapat rollercoaster??Bukan dapat satu taman tema pun!  Isi kad terus lagi dibaca.

.1O THINGS TO DO WHILE I’M GONE.
DON’T FORGET ME.
DON’T TAKE OFF YOUR SPEC.
DON’T FORGET ME.
DON’T TRY TO BE BEAUTIFUL (because you’re already are)
 DON’T FORGET ME.
DON’T DATE.
DON’T FORGET ME.
DON’T FORGET TO GET YOUR ADRENALINE BOOST.
DON’T FORGET ME.
WAIT FOR ME.
I REPEAT.
WAIT FOR ME.
p/s : Hoodie pink orang tapaw bawak balik, okey!

Dada rasa nak pecah menahan rasa yang entah datang dari mana. Jantung berdegup kencang. Rasa teruja dan gembira. Sama macam masa naik rollercoaster. 
Orang akan tunggu awak.

*Tamat Kisah 1*

post signature

5 comments:

  1. Replies
    1. LO is stand 4 liaison officer.. In general terms, its someone who acts like a bridge between people.. klu mcm kt tmpat s7eo, kalau sm1 (such s artis) dtg utk pfom, pihak penganjur akan sediakan LO untuk jemput artis, provide artis dgn keperluan, bawak artis lawatan.. sort of like that.. ^^

      Delete
  2. Replies
    1. Anne JuzMe ..
      http://inkpinks7eo.blogspot.com/2013/05/cinta-kita-ibaratbunga-kapas.html

      ^^v

      Delete

I don hate comment.. ^^